ΦΥΣΙΚΟΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΙΘΡΑ"

                                       ΚΑΙ

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΑΙΘΡΑ" (Σύγχρονα και παλιά βιβλία)

 

Κεντρικό Κατάστημα: Μεσολογγίου 1 (από Σόλωνος 116) 106 81 ΑΘΗΝΑ.

τηλ.: 210 3301269 - 210 3302622. Τηλεομοιότυπο 210 3302622.

email: aithrab@otenet.gr

 

 

 

Υποκατάστημα: Ζαΐμη 31, 106 81 Αθήνα.

 

A!  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΑΙΘΡΑ"

ΜΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Φυσικομαθηματικό βιβλιοπωλείο "Αίθρα" διαθέτει 40.000 τίτλους βιβλίων  (παλιών και σύγχρονων) ελληνικών και ξενόγλωσσων, Μαθηματικών - Φυσικής - Χημείας - Πληροφορικής - Αστρονομίας - Γεωλογίας - Ορυκτολογίας - Μετεωρολογίας, για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο, Μεταπτυχιακό και Ερευνητικό Κύκλο).

***

Διαθέτει ακόμα βιβλία της Ιστορίας, της Φιλοσοφίας και της Διδακτικής των θετικών επιστημών καθώς και τα άπαντα (τα σωζόμενα) των αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών, φυσικών και αστρονόμων.

***

Στο βιβλιοπωλείο "Αίθρα" υπάρχει μια μεγάλη συλλογή βιβλίων των εκδόσεων Springer -  Verlag, Chelsea, Princeton, Academic Press, Dover, Wiley, A.M.S., Oxford, Cambridge κ.τ.λ.

***

*         Υπάρχουν βοηθήματα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, των Γυμνασίων, των Λυκείων, για τους απόφοιτους και για τους φοιτητές.

***

*         Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία για τους συγγραφείς σχολικών βοηθημάτων και φροντιστηριακών σημειώσεων, για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και για τους ερευνητές.

***

*         Υπάρχουν έργα μεγάλων Μαθηματικών, Φυσικών, Χημικών και Αστρονόμων: Ευκλείδη, Αρχιμήδη, Διοφάντου, Πάππου, Gauss, Euler, Lagrange, Cauchy, Καραθεοδωρή, Ampere, Feynman, Einstein, Plank, Berthelot, Molinari, Lavoisier κ.τ.λ. κ.τ.λ.

***

*         Διατίθενται συλλεκτικά βιβλία θετικών επιστημών.

***

*         Στο βιβλιοπωλείο "Αίθρα" υπάρχει μια πλούσια συλλογή φροντιστηριακών βιβλίων παλιών εκδόσεων καθώς και παλιά βιβλία του Ο.Ε.Δ.Β. Υπάρχει ακόμα μια μεγάλη συλλογή από παλιά και σύγχρονα λογοτεχνικά βιβλία καθώς και βιβλία σχολικών αναγνωστικών απο το 1940 μέχρι σήμερα.

***

Η "Αίθρα", που διευθύνεται από τους μαθηματικούς Ευάγγελο Σπανδάγο και Ρούλα Σπανδάγου και από την οικονομολόγο Νίκη Σπανδάγου, είναι το μοναδικό εξειδικευμένο φυσικομαθηματικό (μουσειακό) βιβλιοπωλείο σ' όλη την Ευρώπη.

 

Στο βιβλιοπωλείο μας θα βρείτε φιλική εξυπηρέτηση και

σωστή πληροφόρηση και, το σπουδαιότερο,

φτηνά βιβλία (ακόμα και με 1 ευρώ).

 

 

Β!  ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΙΘΡΑ"

 

1. Παρουσίαση της Σειράς

"Αίθρα – Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων"

Η σειρά έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών το έτος 2007

 

Οι καταστροφές των βιβλιοθηκών της Αλεξάνδρειας το 47 π.Χ., του ιερού του Σεραπείου (στην ίδια πόλη) το 391 και των διαφόρων Αθηναϊκών Σχολών το 526 στέρησαν την ανθρωπότητα από τα τεράστιας πνευματικής αξίας έργα της Αρχαίας Ελληνικής διανοήσεως. Σώθηκε ένα μόνο μικρό ποσοστό, περίπου 5%, του έργου αυτού, που αποτελεί ένα ικανό δείγμα για να εκτιμηθεί η αξία του.

Για να επιβεβαιωθεί δε η ρήση ότι η Ελλάδα καταποντίζει τα παιδιά της, κανείς κρατικός φορέας από το 1830 έως σήμερα δεν φρόντισε να εκδώσει έστω κι ένα μέρος της ανεκτίμητης αυτής πνευματικής κληρονομιάς, ώστε να γίνει γνωστή στους νεοέλληνες. Το πολιτιστικό αυτό κενό ήρθε ευτυχώς να καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ήδη από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι και τις ημέρες μας αρκετοί εκδότες φρόντισαν να παρουσιασθεί στη νεοελληνική, να σχολιασθεί και να εκδοθεί το σύνολο σχεδόν των έργων που σώθηκαν της Αρχαίας Ελληνικής λογοτεχνίας και ποιήσεως, της Αρχαίας Ελληνικής ιστορίας και φιλοσοφίας και ένα ελάχιστο της Αρχαίας Ελληνικής επιστήμης.

Άγνωστο γιατί, για την Αρχαία Ελληνική επιστήμη και ιδιαίτερα για την κορωνίδα της τα μαθηματικά, και κατ' επέκταση την αστρονομία, δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερο εκδοτικό ενδιαφέρον.

Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει ο πολυβραβευμένος μαθηματικός – συγγραφέας (επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων) Ευάγγελος Σπανδάγος, ο οποίος έχει αναλάβει την επιλογή των αρχαίων κειμένων, την αποκατάστασή τους, την απόδοση στη νεοελληνική καθώς και το σχολιασμό των έργων της σειράς "Αίθρα – Έργα Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών και Αστρονόμων". Η επιλογή οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν κώδικες των έργων (10ου – 14ου αιώνα) με έντονα ίχνη διαφόρων παρεμβολών από σχολιαστές, ενώ παράλληλα πολλές από τις γαλλικές και γερμανικές εκδόσεις παρουσιάζουν στα αρχαία κείμενά τους κενά και ασάφειες.

Ήδη κυκλοφορούν τα τριάντα τέσσερα πρώτα βιβλία της σειράς.

Τα έργα αυτά, όχι μόνο δεν είχαν εκδοθεί ποτέ ως τώρα με τη μέθοδο της τυπογραφίας στον Ελληνικό χώρο, αλλά και αυτά τα πρωτότυπα κείμενα ήταν δυσεύρετα.

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος έχει την ιδιαιτερότητα να είναι μαθηματικός και συγχρόνως γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής. (Κατά τα σχολικά έτη 1992 – 1993, 1993 – 1994 και 1994 – 1995, όταν υπηρετούσε στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, στα πλαίσια διδακτικού πειράματος, δίδαξε, με επιτυχία, Αρχαία Ελληνικά Μαθηματικά κείμενα.)

Και τα τριάντα τέσσερα εκδοθέντα έως τώρα έργα περιέχουν τα απαραίτητα βιογραφικά στοιχεία των συγγραφέων τους, το ιστορικό των εκδόσεών τους και αναλυτική εισαγωγή. Είναι άξιο παρατηρήσεως ότι τα Αρχαία Ελληνικά κείμενα των έργων αυτών έχουν αποκατασταθεί και έχουν εκ νέου στοιχειοθετηθεί ηλεκτρονικά.

 

2. Παρουσίαση της Σειράς

"Αίθρα – Βοηθήματα για μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων

και για φοιτητές θετικών επιστημών"

 

Έχουν εκδοθεί 15 βοηθήματα για τα μαθηματικά όλων των τάξεων των Γυμνασίων και των Λυκείων των συγγραφέων Ευαγγέλου Σπανδάγου και Ρούλας Σπανδάγου.

Έχουν επίσης εκδοθεί 15 βοηθήματα (συνοπτική θεωρία, μεθοδολογία και λυμένες ασκήσεις) των προηγούμενων συγγραφέων για τους φοιτητές θετικών επιστημών.

  

Μπορείτε να παραγγείλετε όποιο βιβλίο επιθυμείτε είτε τηλεφωνικά στο τηλ. 210 3302622 είτε από την διεύθυνση: aithrab@otenet.gr.