Ευάγγελος Σπανδάγος

Ο Ευάγγελος Σπανδάγος είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε επί 28 χρόνια στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια υπηρετούσε στο Πει­ραματικό Σχολείο του Πανεπιστη­μίου Αθηνών. Τώρα διευθύνει το φυσικομαθηματικό βιβλιοπωλείο – εκδόσεις "Αίθρα". Είναι συγγραφέας εκατόν σαράντα έξι (146) βιβλίων μαθηματικών, λο­γοτε­χνικών και ιστορικών.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά που α­ναφέ­ρονται στις θετικές επιστήμες (μα­θη­ματικά, αστρονομία, φυσική, χυ­μεία, ιατρική) στην Αρχαία Ελλάδα.

Από το Μάιο του 2000 έως και σήμερα έχει κάνει προσιτή στο νεοελληνικό κοινό την αρχαία ελληνική μαθηματική και αστρονομική γραμματεία, δεδομένου ότι έχει παρουσιάσει για πρώτη φορά στη νεώτερη Ελλάδα 30 (τριάντα) άγνωστα στο ευρύ κοινό έργα Αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων και συνεχίζει... Οι αποκαταστάσεις των αρχαίων κειμένων, οι αποδόσεις στη νεοελληνική και ο δύσκολος σχολιασμός είναι δικό του έργο. Παράλληλα κάνει έρευνα σε βιβλιοθήκες αραβικών χωρών για εντοπισμό χαμένων έργων Αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων, που όμως έχουν σωθεί σε αραβικούς κώδικες.

Από το 1980 έως σήμερα έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τίτλους "Ουσιώδεις Ασυνέχειες" και "Απροσδιόριστες μορφές με αόριστες ολοκληρώσεις", και τέσσερις συλλογές διηγημάτων με τίτλους "Αντίστροφες Απεικονίσεις", "Ματωμένα Θεωρήματα", "Απροσδιόριστες Προσεγγίσεις" και "Υπό Ευρεία Έννοια".

Τον Ιούνιο του 1997 βραβεύτηκε στο Παρίσι από τον Παγκόσμιο Όμιλο για τη μελέτη των αρχαίων πολιτισμών, για τις εργασίες του τις σχετικές με τα χαμένα έργα των αρχαίων ελλήνων θετικών επιστημόνων. Ειδικότερα βραβεύτηκε για την ανακάλυψή στην Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της πόλης Πάτνα των Ινδιών του χαμένου έργου του Διογένους του Απολλωνιάτου "Μετεωρολογία". Το Δεκέμβριο του 2000 βραβεύτηκε από την Ακαδη­μία Αθηνών για το βιβλίο του "Η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Καρα­θεοδωρή". Τον Απρίλιο του 2002 η γενέτειρά του, το Ρέθυμνο, τον τίμησε για το πλούσιο και πολυσχιδές συγγραφικό του έργο και την όλη συμβολή του στη διάδοση της Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης. Τον Αύγουστο του 2002 ο Δήμος Δεσφίνας (Ιτέας) του απένειμε το χρυσό έμβλημα της πόλεως. Το Δε­κέμβριο του 2004 βραβεύτηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων. Τον Ιούνιο του 2005 βραβεύτηκε από το Δήμο Χαλανδρίου. Το Νοέμβριο του 2005 βραβεύτηκε από το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Αύγουστο του 2007 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά από τον Δήμο Ρεθύμνης. Τον Οκτώβριο του 2007 του α­πενεμήθη η ανώτατη τιμητική Λαϊονική διάκριση (Melvin Jones Fellowship). Το Δεκέμβριο του 2007 βραβεύτηκε για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Αθηνών για τις εργασίες του τις σχετικές με τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2008 βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Κρητών Επιστημόνων. Τον Ιανουάριο του 2009 πήρε το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Διηγήματος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Τον Αύγουστο του 2009 βραβεύτηκε από την κοινότητα της Αρχαίας Ελεύθερνας του Νομού Ρεθύμνης. Τον Οκτώβριο του 2009 βραβεύτηκε από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Τον Νοέμβριο του 2009 βραβεύτηκε από την Πανελλήνια Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Τον Δεκέμβριο του 2009 πήρε το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ποίησης από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Τον Ιανουάριο του 2010 του απενεμήθη το Χρυσό Μετάλλιο Πνευματικής Αξίας Α΄ Τάξεως από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Τον Απρίλιο του 2010 βραβεύθηκε από τον Δήμο Νέας Βύσσας του Νομού Έβρου. Τον Απρίλιο του 2011 ο ιστορικός φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός" του απένειμε την Ανώτατη τιμητική διάκριση του Συλλόγου, το χρυσό μετάλλιο του "Ηνίοχου των Δελφών" και τον ανακήρυξε επίτιμο μέλος του. Την 1η Νοεμβρίου 2011 βραβεύτηκε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου. Στις 2 Φεβρουαρίου του 2013 βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1999 παρουσιάζει ραδιο­φωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα τις θετικές επιστήμες στην Αρχαία Ελλάδα. Κατά την τελευταία οκταετία έχει μόνιμη εβδομαδιαία εκπομπή (Πέμπτη βράδυ 7:00 – 8:00) στο τηλεοπτικό κανάλι "Χάι" της Αττικής. Η εκπομπή του, η οποία έχει τίτλο "Ὅπερ ἔδει ποιῆσαι", αναφέρεται στις θετικές επιστήμες και όχι μόνο . . .

Είναι Γεν. Γραμματέας του Παγκοσμίου Ομίλου για την Προβολή των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών, τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, τακτικό μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συντακτών Αθηνών, επίτιμο μέ­λος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, επίτιμο μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Φυσικών Επιστημών και Τε­χνο­λο­γίας και μέλος του Συλλόγου "Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά".

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 19:00-20:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΑΝΔΑΓΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑΪ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΟΠΕΡ ΕΔΕΙ ΠΟΙΗΣΑΙ" (ΜΙΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...)  (ΔΙΑΥΛΟΣ ΧΑΪ 64 ή 70 UHF)

 

Ρούλα Σπανδάγου

Η Ρούλα Σπανδάγου είναι μαθηματικός και συγγραφέας μαθηματικών βιβλίων. Ασχολείται με την Iστορία των Eπιστημών.